SOCIAL MEDIA

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

HYVINVOIVASTA RUOKAVALIOSTA

Kiinnostuin terveellisestä ravinnosta vähän reilu vuosi sitten. Ennen sitä söin mitä sattuu, tosi epäsäännöllisesti, enkä tiennyt oikeastaan mitään siitä, mikä merkitys ruoalla on hyvinvoinnin kannalta.

Aloin lukea paljon monista eri paikoista, erilaisia näkökulmia sekä juttuja ravinnon merkityksestä, ja kiinnostuin aina vaan enemmän ja enemmän aiheesta. Isoin motivaatio miulle ruokavalion muuttamiseen oli kun huomasin, miten oikeesti helppoa on terveellisesti syöminen, ja miten helposti voi luoda perus herkuista terveellisempiä sekä ravintorikkaampia.


Oon monesti törmännyt siihen puhuessani ruokavalioista muiden kanssa, että ajatus terveellisesti syömisestä tarkoittaa sitä, ettei ruoka ois hyvää. Itse en todellakaan koe sen olevan sama asia, kuin pahanmakuinen ruoka. Oon tosi mukavuudenhaluinen ruokailujen suhteen, joten en varmastikkaan ois kiinnostunut terveellisestä ravinnosta tällä tavoin, jos en nauttisi syödessäni.

En todellakaan oo sitä mieltä, että pitäis kieltää itseltään kokonaan mitään asioita. Uskon kohtuuteen ja siihen, miten itselleen välillä sallimalla saa paljon hyvää aikaan. Kun joskus herkuttelee, ei siinä oo mitään väärää. Kokonaan kieltäminen yleensä vaan saa haluamaan enemmän, ja motivaatio katoaa nopeasti. Pidin joskus paljon kaikenlaisia herkkulakkoja ja muita sellaisia, jotka on osottautunut aina erittäin huonoiksi ideoiksi. Kesti ne lakot aina hetken, mutta aina lopulta alkoi tehdä paljon kaikkea mieli, ja tulikin syötyä kaikenlaisia herkkuja isoja määriä, josta seuras sen mukainen olokin.

Kun lopetin täysin kieltämisen, annoin itselleni luvan välillä herkutella, pääsin siitä lopulta kokonaan irti. Tai no, koen edelleen herkuttelevani päivittäin, mutta mm. mulperimarjoilla ja taateleilla. Se on miun tapa tehdä niin. Kun en enää kieltänyt itseltäni mitään, kiinnostuin vaan enemmän siitä, miten ruoasta voi todellakin nauttia ravintorikkaamminkin ja terveellisillä valinnoilla.


En vieläkään kiellä itseltäni mitään, mutta kun löysin paljon erilaisia vaihtoehtoja, niin ''tavalliset'' herkut ja roskaruoka on vaan jäänyt, eikä mieleni koskaan tee niitä. Ne vaan poistui ruokailuistani, oikeastaan ihan huomaamatta. Tajusin vaan jossain vaiheessa, etten oo syönyt pitkään aikaan mitään sellaista.

Sallisin ne kyllä itselleni satunnaisesti, mutta mieleni tai kroppani ei koskaan pyydä niitä. Miksi söisin sellaista, jota en halua, tai mitä miun ei tee mieli. Miksi kukaan söisi? Itse tietää mitä haluaa, ja sen mukaan pitääkin toimia. Ihan sen oman fiiliksen ja haluamisen.

En ajattele terveellistä ruokavaliota sellaisena, että jättäis kokonaan pois sokerin, vehnän ja muut vastaavat asiat, ja söis vaan aina tosi ravintorikkaasti. Ajattelen sen olevan tasapaino ja kohtuus. Terveellinen on hyvinvoiva mieli ja keho, ja sen voi tietää vaan itse, milloin asia on niin omalla kohdalla.


Haluun tuoda täällä blogissa esille miun suhtautumista ruokaan, reseptejä ja omia valintoja sekä vinkkejä terveellisempään ruokavalioon, mutta eniten haluan painottaa sitä, että tärkeintä on kuunnella sitä omaa fiilistä. Isoin merkitys on sen oman tasapainon ja kohtuuden löytämisellä.

Ruoasta nauttiminen on tärkeää, tarkoitti se sitten vihersmoothieta tai hampurilaista. Hyvällä ravinnolla on todella paljon positiivista vaikutusta kokonaisvaltaisesti, mutta itse tietää parhaiten, miten ja kuinka paljon se tulee esille. Miten se näkyy omassa elämässä niin, että kokee itsensä onnelliseksi ja hyvinvoivaksi. Se on mielestäni kuitenkin loppujenlopuksi kaikkein tärkeintä tässä elämässä - olla onnellinen ja hyvinvoiva, just sillä tavoin mikä tuntuu parhaalta.

10 kommenttia :

 1. Todella hyvä teksti ja oon kanssasi täysin samaa mieltä! Syömisen valvominen ei saa mennä överiksi koska muuten se voi alkaa kehittyä esimerkiksi ortorexiaksi, eikä sekään ole hyväksi. Munkin mielestä on tyhmää alkaa kieltämään asioita kokonaan itsestään, koska pitäähän sitä elämäsä myös joskus nauttia. Ja jos itse vaikka rakastaa jotakin tiettyä ruokaa, mikä sattuisi olemaan vähän epäterveellisempi niin ei sitä nyt tarvitse olla loppuelämä kokonaan syömättä.. Ja sekin on totta kun ei pitkään aikaan esim syö karkkia, niin ei sitä oikeastaan tee mielikään sit enää :-)

  Janica K.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, ja elämä on muutenkin liian lyhyt sille että liikaa stressais syömistä, se on niin arkinen ja useesti tapahtuva juttu kuiteskin! Kiitos kivasta kommentista <3

   Poista
 2. tää teksti oli todella jees! Mä nään itteni kohalla sen niin, että kohtuudella ja fiiliksen mukaan, joskus teen vihersmoothieita paljon ja väsään erilaisia salaatteja ja banaanilettuja jne jne ja välillä taas jos tekee mieli niin roskaruokaa ( ei tee enää mieli kylläkään mutta esimerkkinä.. )! Voin syödä mitä haluan ja tosi usein se on sitä mikä saa mun kropalle hyvän olon. anyways tää postaus oli inspiroiva!

  http://adorabledreamss.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! :-) Ja joo, kyllä se oma fiilis ja kroppa kertoo milloin se mitäkin haluaa! Kiva kuulla siun tavasta toimia :-)

   Poista
 3. Hei tosi asiallista tekstiä! Näin se juuri pitääkin mennä :-)

  VastaaPoista
 4. Ihan mahtava teksti Janna! :) Puhut täyttä asiaa :)

  VastaaPoista
 5. Ihan älyttömän ihana postaus, innosti muaki taas muuttamaan ruokavalioo parempaan suuntaan! Niin totta toi, että terveellinen ruoka ei missään nimessä tarkota pahaa! Pitää vaan löytää ne oikeet jutut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos ihana!! Kiva kuulla, että tykkäsit :-) Ja niimpä, vaihtoehtoja on paljon, niin pitää löytää vaan se oma tapa ja omalla kohdalla hyvältä tuntuvat asiat!

   Poista